woensdag 4 juli 2007

Konijnen

Huisvesting
Je kunt je konijn wel buiten houden, maar ik vind zelf dat ze binnen bij mensen moeten zijn. Ook blijken buiten konijnen over het algemeen korter te leven dan binnen konijnen. De schuur kan natuurlijk ook maar ook daar zijn niet altijd mensen. Als het dier dan binnen komen te staan moet je een goed plekje vinden, de keuken is geen optie. Ze zijn vaak niet bestand tegen alle kookluchtjes of dampende olie en boter. De hal is ook geen optie, die zijn vaak te tochtig. Een slaapkamer kan mits het overdag ook voor andere doeleinde word gebruikt. Wanneer er alleen geslapen word zal een konijn zich ook daar eenzaam gaan voelen.

DE VOLGENDE DINGEN HEB JE NODIG VOORDAT JE EEN KONIJN KOOP:
Een mooie ruime kooi.
Een stevig voerbakje.
Een drinkfles.
Een hooiruifje.
Hooi, het liefst vers.
Goed voer, vraag wat hij voor die tijd heeft gegeten.
Bodembedekking. Houtkrullen of russels bedding.
Sommige konijnen vinden het leuk om te spelen. Een toiletrolletje gevuld met stro vinden ze leuk.
Een kam en borstel voor de vachtverzorging.
Heel veel konijnenliefde!

DE VOLGENDE DINGEN MOET JE OP LETTEN ALS JE EEN KOOI UITZOEKT:
De kooi met een prettige leefomgeving zijn voor het dier.
De kooi moet groot genoeg zijn.
De kooi moet het dier binnenhouden.
Er moet genoeg ventilatie zijn.
Rommel moet binnen de kooi blijven.
De kooi moet goed schoon te houden zijn.
De mooiste en fijnste plaats voor het konijn is de woonkamer. Zoals al eerder gezegd zijn het gezelschapsdieren. Ze bevinden zich graag bij hun eigen mensen in de buurt. Maar ook dan zijn er wel weer een paar punten waar je op moet letten.
Een konijn heeft een hekel aan lawaai.
net als de meeste huisdieren hebben ze een hekel aan rook
de kooi mag niet direct in het zonlicht staan.
tocht is levensgevaarlijk voor konijnen
het is ook niet goed om de kooi dicht bij een verwarming of kachel te zetten.
giftige kamerplanten
elektrische snoeren, ik heb zelf overal plastice hoesjes erover heen.
Deuren: let bij het sluiten van deuren goed op dat het konijn er niet tussen beklemd raakt

Voeding
Een konijn in het wild eet graag afwisselend, het hele jaar door eet hij graag gewassen, jonge twijgen, bladeren en andere plantdelen. Dit word gelang het seizoen afgewisseld met vruchten, bessen , paddestoelen en knoppen. De wisseling van het seizoen zorgt voor de nodige variatie in het menu en garandeert tegelijketijd dat de omschakeling tussen de verschillende voedstelsoorten niet te plotseling gebeurt. Ook voor ons tamme konijn is een afwisselend menu aan te bevelen. Die van mijn krijgt gewoon biks, die geperste korrels want al ik gemengd voor neem eet hij alleen het lekkerste eruit. Vaak krijgt hij de een stukje appel, wortel, klaverblad, peterselie of een stukje hard brood erbij.Geef ongeveer 25 gram brokken per kilogram gewicht van je konijn per dag

HOOI
Hooi is een belangrijk bestanddeel van een gezonde konijnenvoeding, het bezit dan wel bijna geen voedingswaarde maar het is voor de spijsvertering onmisbaar. Een konijn heeft dagelijks vers hooi nodig, hij moet er eigenlijk altijd over beschikken. In hooi zitten calcium en magnesium dat is belangrijk voor de ballaststoffen. Goed vers hooi bevat jong gras, klaver en kruiden. Het is droog, maar toch nog een beetje groen en ruikt heerlijk.

GROENVOER
Konijnen eten in de vrije natuur meer groen dan graan, daarom is het van belang dat wij het ook bijvoeren. Veldkruiden kun je vinden in het bos, klaver pluk ik altijd uit weilanden. Je kunt beter geen groen plukken langs drukke autowegen of industrie terrein in verband met vervuild lood en andere giftige stoffen. om risico te voorkomen is het beter om het groen voor de tijd te wassen (ik moet bekennen dat ik dat niet altijd doe). Je kunt het konijn bijn alle fruit- en groentesoorten geven. Wel kunnen de meeste koolsoorten voor maagproblemen zorgen, geef het daarom zowiezo in kleine hoeveelheden. Worteltjes horen eigenlijk bij het voedstel van een konijn, maar ook hier geldt een teveel kan diaree veroorzaken. Geef per dag niet meer dan 1 wortel. Bij alles geldt eigenlijk overdaad schaadt.

GIFTIG GROENVOER.
* Scheerling.
* Rode Kool
* Taxus
* Bloemkool
* Nachtschaduw
* Witte Kool
* Goudenregen.
* Kropsla
* Aardappelkiemen
* Rauwe Aardappel
* Rode bonen
* Gemaaid Gras.
* Rode Klaver

GESCHIKT GROENVOER
* Paardebloembladeren
* Wortel
* Appel
* Klaver
* Wortelloof
* Peer
* Weegbree
* Veldsla
* Banaan
* Distel
* Andijvie
* Kiwi
* Geplukt Gras
* Witlof
* Framboos
* Jonge brandnetel
* Sellerie
* Aardbei
* Koolrabi
* Druif
* Maiskolven
* Kers
* Zonnebloem
* Pruim
* Peterselie
* Spinazie

WATER
Sommige mensen beweren dat konijnen weinig drinken, ook al geef je veel groenvoer je moet hem ook iedere dag vers water geven. Het beste kun je het water geven is een drinkfles dan blijft het schoon en hij kan het bakje niet omgooien. Wel oppassen dat er geen algen in de fles komen want die kunnen gifstig zijn.

KNABBELS EN EXTRA'S
Hoewel een konijn geen knaagdier is heeft hij wel knaagtanden. Daarom is het belangrijk dat hij wat te knagen heeft. In de dierenzaak zijn diverse knabbels te koop. Koop niet gelijk groot verpakkingen want die van mij wil ook niet al het lekkers eten wat ik voor haar koop. Ook kun je jonge takken en twijgen zoeken, van wilg-, fruit-, of andere loofbomen. Een stukje knackerbrood of een gewoon een stukje van een droge harde boterham vinden ze vaak ook lekkere knabbels.
Geef als extra's geen chips of koekjes, die dingen zijn gewoon ongezond voor een konijn. Er zijn genoeg lekkere dingen voor ze te koop bij de dierenzaak. Zoals eerder gezegd eten niet alle konijnen alle soorten lekkernijen wat ze meestal wel allemaal eten zijn: peterselie, witlof, aardbeien, frambozen, wortelloof, wortel en kiwi's.


EEN AANTAL PUNTEN VOOR EEN GOEDE VOEDING.
* Je konijn weet niet hoeveel hij kan eten, tamme konijnen kunnen ook giftige dingen niet meer onderscheiden.
* Het liefst zo afwisselend voer geven.
* De beste tijd om je konijn te voeren is s' morgens en 's avonds
* Groenvoer het liefst afwassen voor je het geeft.
* Als ze het groenvoer na een tijdje nog niet op hebben dit verwijderen in verband met schimmel.
* Geef ze nooit bevroren of gekookt voer.
* Niet het menu in 1x omgooien maar geleidelijk aan.
* Goede voeding voor je konijn bestaat uit biks, hooi, groenvoer, water en wat te knabbelen.


Nagels, tanden en vacht
Nagels
Bij de meeste konijnen hoeft u de nagels niet te knippen. Ze graven, woelen en huppelen rond op een harde ondergrond, waardoor de nagels vanzelf slijten. Indien ze te lang worden, knipt u ze met een nageltangetje tot ongeveer een 0.5 centimeter onder de bloedvaten (roze kleur; bij pigmentloze nagels is de overgang makkelijker te zien dan bij gekleurde). Indien een nagel per ongeluk breekt of als u in het levend weefsel knipt, bloedt het konijn hevig, wat zeer vervelend is, maar niet levensbedreigend.

Tanden
Lange tanden... bij konijnen komt dit euvel nogal eens voor. Het fenomeen (snel zichtbaar) treedt steevast op als een tandenpaar scheef staat en dus niet kan afslijten op het tegenoverstaande tandenpaar. Het gevolg is dat ze doorgroeien. Langoor heeft dan meer moeite met eten en mogelijk kwijlt hij. De dierenarts kan de 'dwarsliggers' knippen. Te lange kiezen zijn moeilijker te zien. Bij controle gebruikt de dierenarts een soort speculum met lichtbron. Afvijlen van de kiezen gebeurd onder verdoving.

Vacht
De tijd die u aan de vachtverzorging van uw konijn besteedt, hangt ervan af of uw konijn kort- of langharig is. Een gewone vacht heeft nauwelijks verzorging nodig, tenzij langoor erg in de rui is (1-2 keer per jaar). Borstelen is dan de geschikte methode. Een langharig konijn, zoals de kasjmierhangoor, moet een keer en een angorakonijn zelfs meerdere keren per week gekamd worden.

Als je vragen hebt dan kan je die stellen door een bericht te plaatsen. Ik zal dan zo snel mogelijk antwoorden.