zondag 16 december 2007

Guppen

Vernoemd naar de achternaam van zijn ontdekker, komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika.
Zijn Latijnse naam is Poecilia (Lebistes) reticulata, kleine bontgekleurde vis met netachtige kleurtekening, en de oervorm is veel soberder dan de sierlijke vis die wij kennen.
Het weerstandsvermogen en zijn aanpassingsvermogen zijn verbazingwekkend.Temperatuurschommelingen mogen voorkomen.De beste temperatuur waarin de gup kan leven is rond de 28 graden. Zelf heb ik mijn vissen in koudwater en bij mij gaat dat prima. Het water waarin de visjes leven is enigszins brak. Een klein theelepeltje keukenzout op 50 liter water is dan ook aan te bevelen.

Voorplanting:
Het guppy, ook wel miljoenenvisje genoemd, behoort tot de groep van ovivipare ofwel levendbarende tandkarpers.
Eerst even het verschil tussen mannen en vrouwen.
Man: volwassen mannen kunnen meestal vrij gemakkelijk worden onderscheiden door hun geweldige kleurenpracht en lange staart- en rugvin. Maar dat gaat niet altijd op. Het belangrijkste kenmerk van de man is zijn voortplantingsorgaan. Onder de buik, achter de rugvin, is dit orgaantje te zien in de vorm van een stokje. Bij het paren steekt de gup dit stokje naar voren richting het, vaak veel grotere, vrouwtje.
Vrouw: de vrouwen hebben uiteraard niet zo'n stokje, maar is dat gewoon een vinnetje gebleven. Ik zeg 'gebleven' omdat de mannen ook met zo'n vinnetje zijn begonnen en dat pas later omgevormd werd tot een stokje (als ze 1,5 cm zijn). Bovendien hebben vrouwen tussen de overgang van de buik en de staart een zwart stipje, die meestal het best te zien is als het vrouwtje van je af zwemt. En mannen hebben die stip weer niet, zo onderscheid je dus de jonge mannen van de vrouwen.
In de zwarte stip zie je trouwens bij hoog zwangere vrouwtjes duidelijk de eitjes zitten. Dan weet je dat ze binnen een paar dagen gaat bevallen, tijd dus om voorzorgsmaatregelen te nemen! Niet altijd kan je precies zien wanneer mams gaat bevallen, maar als je een paar kleintjes ziet, weet je dat er eentje bezig is. Dan kun je snel je kweekbakje er in hangen. Het is niet noodzakelijk. Ik doe het niet, omdat dan alleen de sterkste, gezondste en beste vissen het overleven.
De jongen komen in de moeder uit het ei en komen vervolgens met 1 tot 100 tegelijk ter wereld. Hun eerste taak is het vullen van de zwemblaas om vervolgens een eigen leven te gaan leiden. In aquaria is bekend dat de ouders gelijk hun jongen zien als levend aas, in sommige gevallen is toch ook gebleken dat de wijfjes hun jongen beschermen tegen buitenstaanders. Om zo veel mogelijk jongen te behouden is het toch zaak om er snel bij te zijn.
Copulatie vindt plaats doordat het mannetje met zijn copulatieorgaan omgevormde aarsvin het sperma onafgebroken in het wijfje schiet. Daar dit leidt tot hevige stress bij de wijfjes is het verstandig om in het aquarium een verhouding aan te houden van 1 mannetje op 3 รก 4 wijfjes.
Een deel van het sperma wordt gebruikt om de klaarliggende eitjes te bevruchten, een deel wordt opgeslagen en gebruikt voor volgende worpen. Het is bekend dat wijfjes na het verwijderen van het mannetje nog 3 tot zelfs 10 keer kunnen werpen van deze spermavoorraad. Wel moet opgemerkt worden dat de kwaliteit en het aantal van de jongen achteruit zal gaan. De draagtijd van de gup varieert van 4 tot 6 weken. En stresssituatie kan leiden tot een voortijdige worp waarbij ook jongen die nog in het ei zitten uitgestoot worden. Sommige zien kans alsnog het eivlies te doorbreken en blijken levensvatbaar te zijn, maar heel vaak sterven deze voeggeborenen weer.
Een maagdelijke geboorte en tweeslachtigheid kunnen ook voorkomen bij de gup, alleen is dit eerste nooit wetenschappelijk bewezen.

Voedsel:
Beter vaak dan veel is het devies. In de natuur eten guppen de hele dag door kleine beetjes. Ik voer 3 maal in de week een klein beetje droogvoer. Hierbij ga ik uit van een hoeveelheid die binnen 1-2 minuten op is (dus minder dan de 5 minuten die in veel boeken worden aangegeven). Voor de jongen is het voer te grof dus moet je het fijn wrijven tussen je vingers.
Tip: hoe warmer het voer wordt bewaard, hoe minder de vitaminen goed blijven. Koel in de kast bewaren gaat prima, maar 'het potje op de warme lichtkap zetten' is vragen om problemen.
Verder kun je ook muggenlarven aan ze geven. Een nadeel daarvan is dat je het alleen in de zomer kunt krijgen.
In de natuur eten guppen ook graag algen, die ze van de ondergrond afgrazen.
Als je vragen hebt dan kan je die stellen door een bericht te plaatsen. Ik zal dan zo snel mogelijk antwoorden.

Geen opmerkingen: